MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)

Is het versturen van mailings en andere uitingen via social media beter voor het milieu? Ik dacht het niet! Kijk maar eens op: https://youtu.be/foVRaS22DhM

Wat is FSC-gecertificeerd papier?
FSC-gecertificeerd papier bestaat meestal uit maagdelijke boomvezels, maar het kan net zo milieuvriendelijk zijn als gerecycled papier.

Wanneer u op papier winkelt, merkt u mogelijk een ‘FSC-gecertificeerd’ stempel op de verpakking van bepaalde merken. Maar wat is FSC-gecertificeerd papier en wat zijn de voordelen van een keuze boven conventioneel papier – vooral als dit laatste goedkoper is?

‘FSC’ staat voor Forest Stewardship Council, een organisatie die wereldwijd actief is op het gebied van duurzame bosbouw. De Forest Stewardship Council stelt normen voor bosproducten, certificeert onafhankelijk dat aan deze normen is voldaan en geeft labels aan de producten die in aanmerking komen. Forest Stewardship Council-certificering geeft klanten de optie om te kiezen voor bosproducten zoals papier en hout die op een milieuvriendelijke, maatschappelijk verantwoorde en economisch haalbare manier zijn gewonnen. FSC is in 1993 opgericht als reactie op zorgen over ontbossing.

Voordelen van FSC-gecertificeerd papier

FSC-gecertificeerd papier is anders dan gerecycled papier, omdat het meestal is samengesteld uit nieuwe boomvezels in plaats van gerecycleerde materialen vóór of na de consumptie (hoewel gerecycled papier soms ook FSC-gecertificeerd is). Maar wanneer de houtpulp die wordt gebruikt om dit papier te maken afkomstig is van een goed beheerd bos, kan het net zo milieuvriendelijk zijn.

Volgens de Forest Stewardship Council verbruikt de VS jaarlijks 100 miljoen ton papier en maakt gerecycleerd papier slechts 35 procent van dat bedrag uit. De rest moet uit houtbossen komen. Het aanmoedigen van papierfabrikanten om houtleveranciers te zoeken die werken om hun leefgebied te beschermen, vervuiling te voorkomen, meer bomen te planten dan geoogst worden en te voorkomen dat inheemse volkeren worden verdrongen en de natuur verwonden, kan een groot verschil maken.

FSC-certificeringsnormen

Wat maakt papier ‘duurzaam’? Net als veel andere groene buzzwords, waaronder ‘organisch’ en ‘natuurlijk’, kan het woord ‘duurzaam’ vaag zijn. Met zijn ‘FSC-gecertificeerd’ label definieert de Forest Stewardship Council een reeks strikte normen waaraan papierproducten moeten voldoen om te bewijzen dat ze echt ecologisch en sociaal verantwoord zijn.